Re-design: Mijn Paramaribo

28 juli 2021

RE-DESIGN een groen en leefbaarder Paramaribo
"Mijn Paramaribo" ontwerp wedstrijd

Ben je tussen de 18 en 25 jaar? Laat jouw creativiteit erop los en laat zien hoe Paramaribo er volgens jou uit zou moeten zien! Tijdens deze wedstrijd worden bestaande plekken zodanig opnieuw ontworpen dat het 1) stedelijk groen beter integreert en mensen nauwer in contact brengt met de natuur,  2) de leefbaarheid van de omgeving en 3) de Sustainable Development Goals (SDG's) bevordert. Het ontwerp toont hoe de geselecteerde locatie er anders uit zou kunnen zien en kan met de hand worden getekend of met behulp van een digitaal programma. Onderaan dit artikel is meer informatie te vinden over de ontwerp aspecten van stedelijk groen en leefbaarheid.

Nadat je je hebt opgegeven om mee te doen volgt een verplichte teach-in, waar uitleg over de wedstrijdregels en enkele voorbeelden zullen worden gegeven. Na de eerste weken krijgt elke deelnemer de gelegenheid om een concept ontwerp te bespreken voor eenmalige feedback en tips. Vervolgens wordt, het finaal ontwerp, samen met een geschreven inleiding, ingediend tot uiterlijk 24 september 2021. De inleiding geeft in het kort het verhaal achter het ontwerp.

 

Hoe kan jij meedoen?

  • Je bent tussen de 18 en 25 jaar
  • Je bent graag creatief bezig en wil graag jouw visie delen over hoe Paramaribo eruit zou moeten zien.
  • Je bent bereid en beschikbaar om de teach-in bij te wonen
  • Je hebt je geregistreerd via het online registratie formulier

De wedstrijd gaat van start met de teach-in op 10 augustus en loopt tot en met 24 september 2021.
De winnaars komen in aanmerking voor leuke prijzen (houdt onze facebook pagina in de gaten) en zullen bekend worden gemaakt in oktober 2021.

 

SAVE THE DATES!

  • Opgeven kan tot en met 9 augustus 2021.
  • De online teach-in is op 10 augustus 2021 (Verplicht!)
  • Indienen tot en met 24 september 2021

 

Belangrijke aspecten voor het ontwerp

Het ontwerp moet zoveel als mogelijk aansluiten op de Surinaamse context (natuur, cultuur, leefstijl, historie, e.d.) en moet in de aannemelijke sfeer blijven (niet onrealistisch), Verder dienen in het ontwerp de volgende aspecten naar voren te komen:

 

Leefbaarheid gaat over de menselijke behoefte voor sociale voorzieningen, gezondheid en welzijn, en betreft zowel het individuele als gemeenschaps welzijn. Leefbaarheid gaat voornamelijk over het menselijke milieu, maar kan nooit gescheiden worden gezien van het natuurlijke milieu.(Newman, 1999). Het is gerelateerd aan hoe makkelijk een plek is te gebruiken en hoe veilig het voelt. Leefbaarheid heeft te maken met de mate waarin een plek de kwaliteit van leven, gezondheid en welzijn ondersteund. Een leefbare stad dient gezond, veilig, harmonieus, aantrekkelijk en betaalbaar te zijn. En moet verder voldoende voorzieningen hebben, goede toegankelijkheid en moet ecologisch duurzaam zijn. (Zanella et al 2014)

 

Stedelijk groen houdt in: de verschillende vormen van vegetatie die zich in de bebouwde, urbane omgeving bevindt. In de Surinaamse context kan dit zijn: Bos fragmenten, publieke toegankelijke tuinen, bomen langs straten en op pleinen, andere groenbeplanting en bodembedekkers. Stedelijk groen kan, mits goed onderhouden en met de juiste soort op de geschikte locatie, verschillende voordelen met zich meebrengen voor het menselijk welzijn, zoals het verkoelen van de omgeving, het tegengaan van erosie, bevorderen van regenwater infiltratie, voorziening van fruit en ander voedsel, verfraaiing van de stad en zorgen voor een prettig vertoeven met mogelijkheden voor recreatie en ontspanning.

 

De Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen) vormen een samenhangend raamwerk voor ontwikkeling. In de context van urbaan ontwerp betekent dit dat ontwerp elementen bijdragen aan het bevorderen van bijvoorbeeld: inclusiviteit, armoede- en hongerbestrijding, gezondheid, werkgelegenheid, sociale binding, duurzaamheid en bescherming van het natuurlijk milieu.