Het bijhouden van veranderingen richting gezond leven in een stedelijk groen Suriname

Het vorig Groen Paramaribo Twinning-project heeft al een eerste blik opgeleverd op de voordelen van stedelijk groen voor de bewoners van Paramaribo, het bewustzijn bij diverse belanghebbenden vergroot en enkele uitdagingen ervaart over tropisch stedelijk groen. Ook heeft het project enkele kleine temperatuurmeters en digitale enquêtes (Epicollect-5) om stedelijke groene ruimtes en voordelen in Paramaribo bij te houden.

Met het nieuw voorgesteld "kleine NWA-project", zal de rol van stedelijk groen onderzocht worden met het oog op de voordelen van een gezond leven over een bepaalde periode door het Citizen science netwerk op te schalen om burgers te informeren en te motiveren.

Deze monitoring moet leiden tot meer kennis over de rol van stedelijk groen in de verschillende vegetatietypen en buurten, en hoe het allemaal veranderd gedurende een dag of een seizoen. 

  1. Hiervoor zijn er verschillende activiteiten uitgezet:

    Op de burger gebaseerd toezicht en erover leren: samen met overheidsinstanties, scholen, jeugdigen en buurtorganisaties gaan wij het netwerk vergroten door 30 extra temperatuur metertjes beschikbaar te stellen, en ongeveer 20 monitoring groepen activeren om gebruik te maken van onze Epicollect 5 app (digitale vragenlijst) in Paramaribo. Op basis van de opgedane kennis voor Paramaribo, is het streven ook om het netwerk uit te breiden naar de andere grote stedelijke groene gebieden in Suriname (Wanica en Nieuw-Nickerie)
  2. Gegevens stroomlijnen voor actie. Wij gaan protocollen ontwikkelen voor het automatisch opschonen en analyseren van de binnenkomende data voor een webportaal (bv. gekoppeld aan ECOSEO of https://gonini.org/) ter ondersteuning voor het maken van beslissingen met betrekking tot toegang, distributie en beheer van groene ruimten.
  3. Informatie delen met de Caribische regio. Wij gaan bijdragen aan de kennis over tropische groene ruimten met een wetenschappelijke publicatie, en zal reflecties geven over het ontwerpen en gebruiken van een gebaseerd stedelijk groenmonitoringnetwerk voor inclusieve besluitvorming in de Caribische regio.

Met de universiteit van Twente blijven we samenwerken met ons bestaande netwerk:

De maatschappelijke organisaties in de Collectieve Impact groep voor Stedelijk Groen; Directie Openbaar Groen; Ministerie van Ruimtelijke Ordening en
Omgeving; Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer; Districtscommissarissen; Ruimtelijke planners, Verenigingen in Suriname en geassocieerd netwerk van planners in het Caribisch gebied, Anton de Kom Universiteit van Suriname,
en een aantal woningbouw verenigingen.