Het geval van Paramaribo. Stedelijke bosbouw en stedelijke vergroening

08 maart 2024

Samenvatting van Best, Schwarz, Obergh, Teuling, Van Kanten, Willemen (2023):
"Urban green spaces and variation in cooling in the humid tropics: The case of Paramaribo. Urban Forestry & Urban Greening" 89: 128111

 

Sinds 2019 werkt Tropenbos Suriname samen met de Universiteit van Twente, ITC, in Nederland, om een monitoringsnetwerk van stedelijke groene ruimten in Paramaribo op te zetten. Burgers in heel Paramaribo boden zich vrijwillig aan om kleine sensoren die de temperatuur en vochtigheid meten te ‘adopteren’ en deze in hun tuinen of andere groene ruimten te plaatsen die ze regelmatig bezochten. Nu heeft het projectteam de gegevens van 16 sensoren geanalyseerd die gedurende een jaar zijn verzameld.

 

De onderzoekers constateerden rond lunchtijd temperatuurverschillen tot 6 graden Celsius tussen de sensoren. Sensoren in een groenere omgeving, en vooral met struiken en bomen gecombineerd, waren koeler dan sensoren omgeven door ondoordringbare oppervlakken zoals beton of asfalt. Enkele van de koelste plekken die zijn geïdentificeerd zijn de Cultuurtuin, een bos fragment op de campus van de Anton de Kom Universiteit en het Mr. C. Ooftplein (Fernandes-speeltuin). Daarentegen bevond de warmste sensor zich in de Jodenbreestraat in de binnenstad met nauwelijks groen in de omgeving.

 

Tijdens de avond en ook in het natte seizoen zijn deze verkoelende effecten van stedelijk groen kleiner. Dit komt doordat bomen hun omgeving ook afkoelen door water van hun wortels, via de stengel, takken en bladeren de lucht in transporteren, ook wel evapotranspiratie genoemd. De daaruit voortvloeiende afkoeling is lager wanneer de algehele luchtvochtigheid hoger is, zoals het geval is tijdens de avond en in het algemeen tijdens het natte seizoen.

 

Deze bevindingen zijn niet alleen relevant voor Paramaribo, maar ook voor veel andere steden in de tropen, aangezien de meeste onderzoeken naar het stadsklimaat worden uitgevoerd in steden buiten de tropen.

Meer gedetailleerde bevindingen over Paramaribo zijn gepubliceerd in het Engelstalige wetenschappelijke artikel dat hier toegankelijk is.

Als u de verzamelde gegevens zelf wil bekijken en vergelijken , kunt u deze raadplegen op het dashboard.