Tekenwedstrijd over stedelijk groen

21 september 2022

In de periode oktober en november 2022 werd er een tekenwedstrijd gehouden voor de drie scholen die deel zijn van het citizen science netwerk. Het doel was om de concepten van leefbare woonomgevingen en stedelijk groen bij te brengen aan jongeren middels een tekenwedstrijd, waar zij zelf hun fantasie konden gebruiken om te vertellen wat het voor hun betekend.

 

De scholen werden als volgt bezocht:

  • Op 11 oktober 2022 begonnen wij met het bezoek aan O.S. Flora 2. 
  • Op 12 oktober 2022 was het de beurt voor een bezoek aan O.S. Pontbuiten. 
  • O.S. Lelydorp werd bezocht op vrijdag 14 oktober 2022. 

Er werd heel kort verteld wat Tropenbos is, waarna de woorden “stedelijk groen” werden geprojecteerd. Een vraag naar de kinderen was wat zij dachten dat het betekende. Er was slechts 1 leerling die het gelijk goed had uit de 6e klas van O.S. Lelydorp. Het was gauw te raden wat werd bedoeld met “groen” nadat de korte introductie was gegeven over Tropenbos Suriname. Enkele voorbeelden van Stedelijk groen werd aangehaald samen met de leerlingen. Op de vraag wie allemaal een boom op zijn of haar erf heeft en als ze van de bomen houden, gingen alle handjes omhoog en vol zekerheid werd aangegeven dat de boom zorgt voor lekker fruit en schaduw.

De animatie video werd gebruikt als inspiratie voor hun tekening waarin de verschillende voordelen van groen in een woonomgeving naar voren komen. 

    

 

Foto v.l.n.r.: Presentatie op O.S Lelydorp, O.S. Pontbuiten en O.S. Flora. De kinderen waren aandachtig aan het luisteren en heel flink in het meedoen bij de vraag als ze ook bomen hebben op hun erf en waarvoor zij dat goed vinden.

De tekeningen van de drie basisscholen, O.S. Flora 2, O.S. Lelydorp en O.S. Pontbuiten werden opgehaald op 25 oktober 2022. Het totaal was 169 tekeningen als volgt verdeeld:

  • O.S. Flora2: 20 uit de 5e klas en 23 uit de 6e klas
  • O.S. Lelydorp: 21 uit de 5e klas en 5 uit de 6e klas
  • O.S. Pontbuiten: 50 uit de 5e klas en 50 uit de 6e klas

Vele tekeningen gaven het bos weer, waarbij er dieren en rivieren bij waren getekend. Tijdens de presentaties werd wel duidelijk verteld over stedelijk groen en dat dit vooral te maken heeft met groen in een woonomgeving. De zoektocht was naar tekeningen die de voordelen van stedelijk groen weergaven. Er waren hele leuke tekeningen en van de tekeningen met stedelijk groen was er een discussie wat de boodschap was. Er werd gekeken naar: gebruik van kleur; weergave van een woonomgeving, uiting van groen en natuurelementen en bovenal hun artistieke creativiteit.

De beste tekeningen uit de 5e klas en uit de 6e klas werden naast elkaar gelegd.

Van O.S. Pontbuiten was het een strijd tussen 2 beste van de 5e klas en waren de meningen van de andere collega’s van Tropenbos Suriname nodig voor een uiteindelijk besluit.

   

Al de 169 tekeningen werden om de beurt op tafel gelegd voor de beoordeling. Uiteindelijk kwamen er geen 6, maar 7 beste tekeningen uit het geheel.

v.l.n.r: Ruth-Rachel Joeroeja en Davita Obergh voor enkele tekeningen, de uiteindelijke tekeningen.

 

Over de indruk van een bijzondere tekening

Een van de tekeningen maakte een extra indruk op de kunstenaar die besloot om die leerling een aparte prijs te geven. Dit om die leerling te stimuleren door te blijven gaan in het vertellen van zijn verhaal door middel van kunst, vanwege de duidelijke potentie welke naar voren kwam.

  

Adriano van O.S.Pontbuiten en zijn tekening welke beloond werd door Ruth-Rachel Joeroeja.

  

Tekening van Navijoe van de 5e klas van O.S.Pontbuiten.

  

Ikoendaja en haar tekening uit de 6e klas van O.S. Pontbuiten.

  

De tekening van Jewel van de 5e klas van O.S. Lelydorp.

 

  

Ammaar uit de 6e klas van O.S.Lelydorp.

  

De winnende tekening van Janet uit klas 5 van O.S. Flora 2.

 

  

De groene tekening van Dawya uit klas 6 van O.S.Flora 2.

De winnende tekening kwam van O.S. Flora 2 uit de 5e klas: Janet Panka Sirine, 10 jaar. Haar weergave van stedelijk groen kwam het sterkst naar voren.

De winnende tekeningen werden beloond. De hoofdplaats, de allerbeste tekening, werd gekozen door mw. Vanessa van Hetten en Davita Obergh van Tropenbos Suriname en de kunstenaar Ruth-Rachel Joeroeja. 

De beste tekening kwam op de muur van de school waar de leerling afkomstig is.

  

Hierbij ook de dank aan de andere leerlingen voor hun spontaniteit en hun mooie tekeningen en bovenal de leerkrachten van de vijfde en zesde klas van O.S. Flora 2, O.S. Pontbuiten en O.S. Lelydorp voor het wel begeleiden tijdens de tekenwedstrijd!

Ook heel hartelijk dank aan de kunstenaar Ruth-Rachel Joeroeja om de tekening om te hebben getoverd tot een unieke muurschilderij waar een ieder van kan genieten.

 

 

Voor het bekijken van de andere nieuws items klikt u hier:

  1. Artikel uit Starnieuws
  2. Het item in Jeugdjournaal