Laatste Nieuws

Het geval van Paramaribo. Stedelijke bosbouw en stedelijke vergroening

08 maart 2024

Samenvatting van Best, Schwarz, Obergh, Teuling, Van Kanten, Willemen (2023): "Urban green spaces and variation in cooling in the humid tropics: The case of Paramaribo. Urban Forestry & Urban Greening" 89: 128111

Lees meer

Saskia Chote studeert af op percepties, gebruik en beheer van urbane groene locaties

24 november 2023

Met trots presenteren wij Saskia Chote, Die met succes haar afstudeeronderzoek heeft afgerond naar "Urbane groene gebieden in Paramaribo: percepties, gebruik en beheer"

Lees meer

Green4Action: van data naar kennis, actie en impact

01 mei 2023

Het Green4Action project van Tropenbos Suriname en University of Twente-ITC richt zich op het omzetten van gegevens verzameld door burgerwetenschappers naar kennis, actie en impact. We bouwen voort op eerdere projecten die we deden naar groene ruimten in de regio Paramaribo.

Lees meer

Tekenwedstrijd over stedelijk groen

21 september 2022

In de periode oktober en november 2022 werd er een tekenwedstrijd gehouden voor de drie scholen die deel zijn van het citizen science netwerk. Het doel was om de concepten van leefbare woonomgevingen en stedelijk groen bij te brengen aan jongeren middels een tekenwedstrijd, waar zij zelf hun fantasie konden gebruiken om te vertellen wat het voor hun betekend.

Lees meer

Overhandiging Educatie Module Stedelijk groen

25 augustus 2022

Projectpartners en collega's aan de Universiteit van Twente hebben in samenspraak met Tropenbos Suriname een digitale leermodule ontwikkeld over stedelijk groen met Paramaribo als case-studie. De module richt zich op het meegeven van kennis, concepten en hulpmiddelen als het gaat om planning en beheer van stedelijk groen in tropische gebieden. De leermodule bevat 40 uur aan korte video’s met uitleg, leesmateriaal, opdrachten en quizzen.

Lees meer

Lesplannen groene woonomgeving voor het basisonderwijs

25 augustus 2022

Om bewustwording over de voordelen van een groene woonomgeving te stimuleren onder kinderen zijn er korte lesplannen ontwikkeld voor het lager onderwijs (10-11jaar). Het materiaal is overhandigd aan de basisscholen die deel zijn van het burgermonitoringsnetwerk, welke zich inzet om informatie te verzamelen over groene locaties en het verkoelend effect. Met het lesplan kunnen leerkrachten de informatie spelenderwijs overbrengen aan hun leerlingen.

Lees meer

Student Druti Gangwar studeert af op de kwaliteit van openbaar stedelijk groen voor fysieke activiteiten

21 juli 2022

Met trots presenteren wij Druti Gangwar, Die met succes haar afstudeeronderzoek heeft afgerond naar "Het in kaart brengen van de kwaliteit van openbaar stedelijk groen voor fysieke activiteiten in Paramaribo, Suriname"

Lees meer

Student Bernice Buohemaa doet verkenningen van toegankelijkheid en sociale ongelijkheid in urbane groene locaties

28 april 2022

Met trots presenteren wij ook Bernice Osea Buohemaa , Die met succes haar afstudeeronderzoek heeft afgerond naar "Verkenningen van de toegankelijkheid en sociale ongelijkheid in urbane groene locaties in groot Paramaribo"

Lees meer

Word deel van het monitoringsnetwerk

30 maart 2022

Wij breiden ons monitoringsnetwerk uit! Het is nu mogelijk om niet alleen in Paramaribo, maar ook in Wanica een groene locatie en temperatuurmetertje te adopteren. Opgeven kan nog tot en met 20 augustus 2022.

Lees meer

Gefeliciteerd winnaars

25 maart 2022

Wederom een geslaagd evenement in de Cultuurtuin. Gefeliciteerd winnaars van de papierloze editie van de Cul Sport Speurtocht 2.0!

Lees meer

Cultuurtuin speurtocht 2.0

04 maart 2022

Na de overweldigende opkomst voor de Cul-sport speurtocht in 2021, wordt wederom een groene speurtocht gehouden in verband met Wereld Bossendag. Samen buiten zijn, samen leren en samen een leuke tijd doorbrengen!

Lees meer

Seminar Naar een Groen en Leefbaarder Paramaribo

01 november 2021

Op 28 oktober 2021 organiseerden Tropenbos Suriname en het ITC een seminar voor het delen van de project resultaten met belanghebbenden.

Lees meer

Groene Tuin afleveringen

29 oktober 2021

De tips en tricks voor het hebben van eigen groene tuin in 5 afleveringen van Foto Prani. Deze waren uitgezonden via de televisie stations STVS en Apintie

Lees meer

Winnaars Mijn Paramaribo ontwerpwedstrijd

28 oktober 2021

Hoe zou Paramaribo eruit zien met stedelijk groen dat ons welzijn positief beinvloed, met meer faciliteiten die de leefbaarheid en kwaliteit van leven verbeteren? Dit was de centrale vraag voor deelnemers aan de Mijn Paramaribo ontwerpwedstrijd. Het herontwerpen van selecte locaties moest op basis van leefbaarheidsaspecten, integratie van stedelijk groen en de Sustainable Development Goals. De wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door WWF Guianas en Ilaco NV.

Lees meer

Citizen science monitoring reünie

14 oktober 2021

Het doel van deze bijeenkomst was om de vrijwilligers als eerst een voorproefje te geven van wat er precies gebeurt met de informatie welke door hun wordt verzameld. Het delen van hun ervaringen bij het verzamelen van de data kwam ook ter sprake. Bij deze bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers van enkele instanties aanwezig om te bespreken hoe de verzamelde informatie in de huidige vorm verder bruikbaar kan zijn voor hun.

Lees meer

Bomen planten in samenwerking met Openbaar Groen

13 augustus 2021

Om Paramaribo meer te voorzien van kwaliteitsgroen zijn in augustus 2021 in samenwerking met het Directoraaat Openbaar Groen en Afvalbeheer van het Ministerie van Openbare Werken enkele bomen geplant op een aantal locaties.

Lees meer

Groene Tuin sessies

10 augustus 2021

Minder steen en meer groen in de tuin heeft zijn voordelen, vooral in de warme, droge tijd. Maar hoe te beginnen? Met de groene tuin sessies geven Surinamers 'tips en tricks'.

Lees meer

Re-design: Mijn Paramaribo

28 juli 2021

Hoe zou Paramaribo eruit zien met stedelijk groen dat ons welzijn positief beinvloed, met meer faciliteiten die de leefbaarheid en kwaliteit van leven verbeteren? Doe mee aan de ontwerpwedstrijd en bedenk hoe bestaande plekken in Paramaribo er volgens jou anders uit zouden moeten zien. Het her-ontwerp wordt gemaakt op basis van leefbaarheidsaspecten, integratie van stedelijk groen en de Sustainable Development Goals. De wedstrijd wordt medemogelijk gemaakt door WWF Guianas en Ilaco NV. Lees verder voor meer details, registratie verplicht!

Lees meer

Citizen Science in Paramaribo

06 mei 2021

In het Groen Paramaribo project is de bedoeling met het citizen science concept om zoveel als mogelijk burgers en maatschappelijke organisaties te betrekken bij het verzamelen van (wetenschappelijke) informatie over stedelijk groen en de voordelen (ecosysteemdiensten) ervan. Hierdoor worden zij direct betrokken bij het monitorinen van groene ruimten in hun omgeving.

Lees meer

Geslaagde speurtocht in de Cultuurtuin

30 maart 2021

Afgelopen zondag werd de Cultuurtuin sportieve speurtocht georganiseerd door Tropenbos Suriname in samenwerking met Tigri Endurance Sport Club, leden van de United Tour Guides Suriname en Stichting Nationale Parken. De Cultuurtuin is één van de weinige, publieke, groene plekjes in Paramaribo met een bijzondere botanische geschiedenis. Het was een geslaagde dag met veel belangstelling van jong en oud!

Lees meer

Doe mee aan de Cultuurtuin Speurtocht

15 maart 2021

De Cultuurtuin is één van de weinige, publieke, groene plekjes in Paramaribo die toegankelijk is voor iedereen. Het is van grote grote culturele en historische waarde, is heeft bovendien een bijzondere botanische geschiedenis. In het kader van Wereld Bossendag, organiseren wij een sportieve speurtocht voor wie graag meer wil 'ontdekken' over de Cul en houdt van een uitdaging!

Lees meer

Help mee aan het monitoren van stedelijk groen in Paramaribo

24 februari 2021

Door op selecte locaties bepaalde aspecten van stedelijk groen te monitoren, is het streven om een duurzaam monitoringsnetwerk op te zetten dat bijdraagt aan het behoud en onderhoud van stedelijk groen en de voordelen die het aan ons welzijn levert.

Lees meer

Winnaars Groen Paramaribo photowalk II

11 december 2020

🌿Na een succesvolle photowalk in 2019 waaruit de "Groen Paramaribo expositie" is ontstaan, heeft Tropenbos Suriname samen met haar twinningspartner Universiteit van Twente (ITC) besloten om wederom een Groen Paramaribo photowalk te organiseren in 2020! Deze keer aangepast aan de covid-19 maatregelen.

Lees meer

Groen Paramaribo photowalk 2

05 november 2020

🌿Ga op stap van 22 tot en met 29 november 2020 en stuur uw mooiste foto op met verhaal. Na een succesvolle photowalk in 2019 waaruit de "Groen Paramaribo expositie" is ontstaan, heeft Tropenbos Suriname samen met haar twinningspartner Universiteit van Twente (ITC) besloten om wederom een Groen Paramaribo photowalk te organiseren in 2020! Deze keer aangepast aan de covid-19 maatregelen.

Lees meer

Student Razia Taus beoordeelde en analyseerde de ruimtelijke verdeling van groen in Paramaribo

14 september 2020

Met trots presenteren wij nu ook Razia Taus, Die met succes haar afstudeeronderzoek heeft afgerond. Haar focus was: "Het beoordelen en analyseren van de ruimtelijke verdeling van groen in Paramaribo met behulp van GIS en Remote Sensing"

Lees meer

Student Joe McMeekin studeert af op het aanbod van ecosysteemdiensten in Paramaribo

19 augustus 2020

Met trots presenteren wij Joe McMeekin, Die met succes zijn afstudeeronderzoek naar "Het huidige en toekomstige aanbod van regulerende ecosysteemdiensten vanuit stedelijk groen in de tropische stad Paramaribo"

Lees meer

Online Groene Gesprekken

31 juli 2020

Halverwege 2020 grijpt het nieuwe corona virus nog steeds om zich heen. Ook in Suriname zijn wij voorlopig niet van covid-19 af. Dit brengt voor iedereen uitdagingen met zich mee, ook voor de voortgang van het Groen Paramaribo project. Dat vraagt van ons om creatief te werk te gaan.

Lees meer

Student Tom Remijn onderzoekt het Urban heat island effect in Paramaribo

22 mei 2020

Met trots presenteren wij Tom Remijn Die zijn master thesis onderzoek heeft gedaan in "The Cooling Effect of Urban Green Spaces in Paramaribo"

Lees meer

"Kijk! De Groene Reuzen" Challenge

22 mei 2020

Als wij het hebben over de Groene Reuzen van Paramaribo denken we aan de Kankantri (Ceiba pentandra) en de Regenboom (Samanea saman). Binnen dit project willen wij de Groene Reuzen in kaart brengen. Deel zoveel als mogelijk foto's van de Reuzen op jou Facebook wall!

Lees meer

Expositie 2020-Groen Paramaribo Photowalk

17 januari 2020

De expositie van de tien beste foto's is reeds van start gegaan. Middels de vastlegging van stedelijk groen door de getalenteerde deelnemers van de Groen Paramaribo Photo walk willen wij het breder publiek zoveel als mogelijk bereiken door deze foto’s te exposeren bij verschillende organisaties en bedrijven

Lees meer

Top 10 Groen Paramaribo Photowalk

04 december 2019

Uit een totaal van 38 ingezonden foto's werd door een driekoppige jury bestaande uit Ed Hoogenboom, Vanessa van Hetten en Hedweg "PLU" de la Fuente, de 10 beste foto's gekozen.

Lees meer

Groen Paramaribo Photowalk

26 november 2019

In samenwerking met de Surinaamse Fotografen Vereniging, SUFOV, organiseerde Tropenbos Suriname de ' Groen Paramaribo Photowalk' . Naast een frisse ochtendwandeling gekoppeld aan een foto wedstrijd, was het doel ook om op een effectieve, simpele manier de bewustwording van de gemeenschap over stedelijk groen, te stimuleren.

Lees meer

Meten is Weten

30 september 2019

Meten is weten en daarom worden onder andere temperatuur gegevens verzameld tijdens dit groot groen project. Daarmee willen wij meer leren over het verkoelend effect dat groen heeft op de omgeving.

Lees meer

World Challenge Day Suriname Goes Green

29 mei 2019

The World Challenge Day met een groene twist! Een groene omgeving draagt bij aan een goede gezondheid, zowel mentaal als fysiek. #TakeBackYourStreets was het concept voor the World Challenge Day op woensdag 29 Mei 2019

Lees meer

Training studenten

29 maart 2019

Op woensdag 20 maart 2019 hebben drie afstudeerders van de opleiding Sustainable Management of Natural Resources van de Anton de Kom Universiteit van Suriname...

Lees meer

Onze twinning partner in Suriname

25 maart 2019

In de week van 17 – 23 maart was onze partner in Suriname voor de lancering van het project.

Lees meer

Launch twinning project: Naar een groen en leefbaarder Paramaribo

22 maart 2019

Bomen en ander stedelijk groen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de levenskwaliteit in Paramaribo, toch is er anno 2019 onvoldoende waardering voor bomen...

Lees meer