22 mei 2020

Hoeveel Groene Reuzen telt Paramaribo?

 

Binnen het project willen wij graag de grote bomen van het district Paramaribo in kaart brengen. Voor nu richten wij ons daarbij op de welbekende Kankantri (Ceiba pentandra) en de Regenboom (Samanea saman).

 

Weet jij waar er één of meerdere van deze bomen staan?

Ontdek de Groene reuzen van Paramaribo!

Maak een foto van een Kankantri of een Regenboom

en deel deze op jouw eigen Facebook pagina met als titel:

 

"Kijk! een Kankantrie (of Regenboom)"

 

 Vermeld zoveel als mogelijk de exacte locatie op jou foto en tag 1 of 2 vrienden met:

 "Go find your big tree @friend!"

 

 Zodat zij ook opzoek gaan naar de reuzen en het delen op hun wall.

Vergeet de hastags niet te vermelden!

#groenparamaribo #reuzenbomen #groensamendoen #tropenbossuriname

 

Kom je een hele grote boom tegen maar geen idee wat voor boom de reuzenboom is? 

Geen nood, wij helpen graag met een uitleg.

De Samanea saman bekend als regenboom, is een snel groeier en zit binnen de family Fabaceae en de subfamilie Mimosoideae. De regenbomen hebben vaak epiphyten erin. Deze bomen worden vaak verward met de flamboyant bomen. Echter groeien er geen epiphyten in de flamboyant bomen. Hun herkomst is voornamelijk het noorden van Zuid America en ook voorkomend in de tropen.

De boom bereikt een hoogte van 15-25 meter met een hele grote kroon van bijkans 30 meter wijdt in diameter. De benaming “regenboom” is te danken aan deze uitstraling. Het komt van nature voor in savannah gebieden met grasvlaktes en loofbossen bij overgangen. Het past zich wel zeker aan aan varieteit van bodemtype en pH.

Deze bomen zijn zeer geschikt voor grote publieke ruimten als parken en school terreinen vanwege de schaduw welke deze biedt. De bladeren zijn light gevoelig en sluiten samen bij bewolking, zodat de regen wel door de kroon de grond kan bereiken. De kleine bloemen worden om en bij 4 centimeters groot en zijn roze van kleur waarbij de bloem die centraal is in een trosje van 12-25, groter is met meer bloemkelkjes en heeft een nectar producerend organ die bestuivers aantrekt. Hun vruchten lijken op de swit bontji maar dan zwart bruin van kleur, gevuld met een kleverig bruine vruchtvlees welke eetbaar is.

Bron: https://www.researchgate.net/publication/311667816_Samanea_saman_rain_tree

 

---

De Ceiba pentandra, kankantrie, wordt een reuze rechte boom die te herkennen is aan de plankwortels, welke een hoogte bereiken van 3 tot 8 meters. De bast is glad en grijs van kleur en de takken groeien horizontaal als een paraplu. De kankantri kan veel regen verdragen voor een goede groei en droge periodes om te bloeien. De bomen kunnen makkelijk door harde winden omvallen omdat deze tot de lichthout soorten behoord.

 

De jonge kankantri bomen hebben stekels aan hun bast. De bladeren zijn samengesteld en langwerpig, die afvallen voor een bepaalde periode. In dezelfde periode bloeit de kankantrie ook waarbij ze de bloemen loslaten. Deze lijken op kleine witte pluisjes.

Bron: https://www.prota4u.org/database/protav8.asp?g=pe&p=Ceiba+pentandra+(L.)+Gaertn.