Foto Prani

Foto Prani afleveringen zijn als inspiratie en motivatie voor het beginnen aan een eigen tuin. Meer groen op je erf brengt heel veel voordelen met zich mee. Ook draag je bij aan de geestelijke gezondheid. De afleveringen zijn altijd nog terug te vinden.

1. Wat is Foto Prani?

 

Maak kennis met de tuinders!

Noraisah Tjong A Hung: Een jonge enthousiaste beginner in de tuin. Helemaal gemotiveerd omdat ze ervaart hoeveel voordeel het met zich meebrengt. Niets kan haar demotiveren. Bekijk haar ervaring in de 5 afleveringen.

Julstra Meyerhoven: Een heel gedreven vrouw die vooral andere inspireert met wat ze het liefst doet. Op een heel creatieve manier met verschillende materialen die ze hergebruikt, laat ze zien wat allemaal kan ondanks het erf heel klein is.

Sophia en Naomie Crab: Super vrouwen die ook helemaal gebruik maken van de natuur en alles wat die te bieden heeft. Heel veel tips geven ze mee door te tonen wat ze allemaal doen voor een succesvolle oogst.

Vanya Poese: Een ondernemer die naast haar werk altijd de behoefte heeft om even in de tuin te zijn omdat het heel goed doet. Het zorgt voor innerlijke rust en doet natuurlijk heel goed om de groei te zien.

Delano Ponit: De man die vooral laat zien dat er nog andere mogelijkheden zijn om zelfvoorzienend te zijn. Hydroponics wordt door de jaren heen populairder. En ook dat kan in een kleine ruimte.

Nigel Telting: Deelt zijn ervaring en interesse in de moderne manier van telen. Hydroponics! Natuurlijk wilt hij als jonge heer ook andere jongeren inspireren.

Jef Crab: De man met ervaring en degene die vooral sinds dag 1 met het team van Foto Prani was. De man die met liefde en inspiratie de samenleving wilt bemoedigen om de natuur te waarderen.

 

Er zijn ups en downs, het is niet altijd even makkelijk. Maar, er zijn veel meer voordelen dan nadelen van groen in de tuin: 

 • Groenten en fruit planten kan kostenbesparend zijn.
 • Het is gezond want je weet wat je eet.
 • Het is goed voor je fysieke en geestelijke gezondheid, want je bent in beweging en bent in contact met de natuur. 
 • Je geniet van de groei en bloei van jouw plantjes. 
 • Het is een leuke bezigheid om samen met het gezin te doen. 

 

 


2. Een vruchtbare bodem

 

Geen mens verzorgt of bemest de bomen in het bos.  Toch is het oerwoud overvloedig.  Waar komen al de voedingsstoffen vandaan die deze reusachtige bomen en deze overvloed aan planten, bloemen, bosvruchten en alle gewassen voortbrengen?  Het hele ecosysteem is erop gericht om vruchtbare aarde te creëren; dat wil zeggen: de natuur onderhoudt zichzelf!

 

Enkele tips voor het hebben van een goede bodem voor de planten:

 • Een bodem die rijk is aan micro organismen is een hele goede bodem voor planten.
 • Het verbranden van droge bladeren en planten is verlies van .voeding voor je bodem.  Gebruik ze als mulch, houd ze op een hoop of doe ze in een ton voor het maken van compost.
 • Mulchen of bodembedekking is nodig zodat de aarde rondom je plant vochtig en koel blijft.
 • Compost maken kan op jouw eigen erf met groente en tuinafval, en zelfs op een klein oppervlak, bijvoorbeeld door een oude rijstzak te gebruiken.
 • Fruit in jouw compost kan mieren aantrekken. Gebruik fruit alleen in een wachtstapel. 
 • Doe je aan hydroponics, dan kan je zelf de gebruikte meststoffen in de tuin bij andere planten en bomen of op een composthoop gieten. 

 

 


3. Planten zijn families

 

In de natuur zijn alle onderdelen verbonden en heeft alles een functie. Zo ook, kunnen planten en bomen elkaar helpen in de groei en afweer van ziekten en plagen. Wanneer doen ze het samen goed? Hoe kan jij je planten op een gezonde manier beschermen? En waarom is het goed om altijd een boom of twee in de tuin te hebben? Onze tuinders delen hun beste tips!

 

Bomen stimuleren ook een hele goede groei. Los daarvan zorgen ze voor verkoeling op je erf. Vooral in ons tropische stad waar we vaak genoeg snakken naar koelte.

 • Planten zijn families en ondersteunen elkaar!
 • Bloemen helpen bij de bestuiving van jouw gewassen.
 • Bepaalde kruidensoorten helpen tegen insectenplagen.
 • Als dat niet genoeg helpt, kan je altijd een veilig middeltje gebruiken, zoals neem of zeep. Maar, niet teveel anders branden je plantjes!
 • Tenslotte leveren ook bomen in de tuin meerdere voordelen op!

 

 


4. Efficient en effectief ruimtegebruik

 

Weinig ruimte op je erf hoeft geen reden zijn om niet te planten. Met wat fantasie kan je jouw ruimte optimaal benutten, niet alleen op de grond, maar ook de lucht in. Oude kratten, banden of zelfs PET flessen? Niet wegdoen, hergebruik ze. 

 

Door oud materiaal zoals hout, stenen en banden te hergebruiken, geef je afvalmateriaal een nieuwe bestemming en ben je kostenbesparing bezig! Hoe meer je zelf creëert, hoe sterker je de verbinding voelt met jouw planten en tuin. Die verbondenheid schenkt je dagelijks een stuk innerlijke rust. En zo helpt jouw tuin je om op drukke dagen, ook je mentale gezondheid te bewaren. 

 • Met wat creativiteit kan je op elk erf, ongeacht de grootte, toch veel groenten telen
 • Kies de planten die bij jouw ruimte passen.
 • Oud materiaal kan je hergebruiken om plantenbakken te maken.
 • Foto Prani en mentale gezondheid gaan hand in hand.

 

 

 


5. Gewasrotatie en Plantvermeerdering

 

Om te voorkomen dat je vruchtbare grond minder productief wordt is gewasrotatie een ideale techniek.  Iedere plant neemt verschillende voedingsmiddelen uit de grond en geeft andere elementen terug aan de grond.

 

Er zijn verschillende opties om ervoor te zorgen dat je tuin groen en productief blijft. Tenslotte kunnen ook anderen meegenieten van het groen in jouw tuin: planten ruilen of een plantje kado doen bij een ferjari of geboorte zijn een leuk idee!

Met Foto prani hebben de tuinders met hun verhalen hopelijk zowel jong als oud geïnspireerd om aan de slag te gaan met plantjes, gewassen en bomen in de tuin. Op deze manier kan je genieten van een stukje groen in je eigen omgeving.

Evenzeer is er toekomst voor onze jongeren in Foto Prani en zelfs in de bijenteelt.  Want eten moeten we allemaal. Wij zijn gezegend met hetgeen waarmee Mama Aisa ons voorziet. Efu yu sorgu gi den bon, yu e sorgu gi a libi.