Groene Gesprekken

De Groene Gesprekken zijn een reeks sessies, online vanwege covid-19, met gastsprekers die dieper ingaan op verschillende welzijnsaspecten van groen in onze woonomgeving. Daarmee willen wij u aan het denken zetten over de leefbaarheid van uw eigen woonomgeving en de huidige en toekomstige staat van groen in relatie tot menselijk welzijn. Uiteenlopende thema's komen aan bod en zijn via deze pagina terug te kijken. Meer weten?

1. De culturele en historische waarde van stedelijk groen

30 juli 2020 - Iedereen heeft weleens in de binnenstad van Paramaribo gelopen, of gesport in de Cultuurtuin. Sommigen doen dat dagelijks. Niet iedereen beseft echter dat de bomen en tuinen waar ze langslopen veel ouder zijn dan ons. Ze staan al tientallen en soms honderden jaren daar. Wat zijn de verhalen hierachter? Hoe is dit groen onderdeel geworden van onze historische binnenstad? 

Gastsprekers:

  • Dhr. Stephen Fokké - Directeur Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname en UNESCO site manager voor de historische binnenstad van Paramaribo.
  • Mw. Eliza Zschuschen - Fungerend Hoofd Nationaal Herbarium van Suriname (BBS) en Coördinator Suriname voor South American Botanic Gardens Network en Botanic Gardens Conservation


2. Voedselvoorziening in een groene woonomgeving

27 augustus 2020 - Voedsel speelt zo'n belangrijke rol in de Surinaamse cultuur en nu met covid-19 gaat er veel aandacht naar gezonde voeding en zelf planten. Wat is een betere manier om te weten waar uw voedsel vandaan komt en te weten dat het op een gezonde en veilige manier wordt geteeld en verwerkt, dan uw eigen voedsel te verbouwen?

Hoewel er hier misschien niet altijd een grote tuin voor aanwezig is, zijn er verschillende manieren waarop stedelijk groen kan bijdragen aan de voedselvoorziening, zoals gemeenschappelijke tuinen en fruitbomen in openbaar groene ruimtes. Hoe kan groen in onze woonomgeving bijdragen aan gezonde voeding en voedselzekerheid? Wat zijn enkele van de beste methoden om dit te doen?

Gastsprekers:

  • Dhr. Arioene Vreedzaam - Voorzitter Stg Environmental Awareness, Research and Training en doctorale kandidaat in Environmental Health aan het MWI
  • Dhr. Marcel Leune  - Deeltijd project medewerker en projectcoördinator van het schooltuinproject van stg. Projekta.


3. De toegevoegde waarde van stadsgroen voor toerisme

24 september 2020 - Suriname wordt vaak geadverteerd als het meest beboste land ter wereld. Toch hoef je niet altijd naar het verre binnenland af te reizen om te genieten van het groen en de natuur. Sommige steden staan bekend om hun stadsgroen, welke toeristen trekt van over de hele wereld, zoals de kersbloesems in Japan, het bekende Central Park in New York of de adembenemende botanische tuinen in Latijns-Amerikaanse steden. 
27 september is het Wereld Toerisme Dag. Op welke manieren kan stedelijk groen in Paramaribo waarde toevoegen aan de toerisme industrie? Wat kunnen we leren van internationale voorbeelden en wat zou werken in onze tropische en culturele context? Doe mee aan ons derde Groene Gesprek over de potentiele waarde van stedelijk groen voor toeristen en locale bezoekers.

Gastsprekers:

  • Dhr. Errol Gezius - Secretaris van de stichting United Tour Guides of Suriname
  • Dr. Pablo Mendez Lazaro - Associate Professor van de Environmental Health Department at the Graduate School of Public Health in Puerto Rico
  • Mevr. Sherida Mormon - Directeur van METS Travel & Tours